28 czerwca 2013

Dżem (i sok) z truskawek


Zawsze te pierwsze, najładniejsze truskawki najlepiej smakują na świeżo - bez niczego lub jako dodatek do deseru. Natomiast pod koniec sezonu truskawkowego najlepiej zrobić z nich dżem, a przy okazji też i sok.

Składniki:
- 3 kg truskawek
- 1 i 1/2 kg cukru

Truskawki odszypułkować, umyć, odcedzić i zasypać cukrem w dużym garnku. Zostawić najlepiej na noc (na ok. 12 godzin). Na drugi dzień (rano) garnek postawić na średnim ogniu i zagotować. Kiedy cukier się rozpuści zlać sok przez bardzo drobne sitko (lub wyścielone gazą) do wyparzonych i osuszonych butelek, zakręcić. Nie należy odcedzać całego soku, tylko jego część.
Pozostałą zawartość garnka gotować jeszcze przez 15-30 minut na małym ogniu (bez pokrywki). Po tym czasie odstawić z ognia i zostawić do wieczora. Wieczorem gotować ponownie ok. 30 minut i odstawić. Na drugi dzień znowu gotować po ok. 30 minut rano i wieczorem. Na trzeci dzień rano (dżem powinien być już dosyć gęsty) zagotować i, zależnie od gęstości, gotować jeszcze przez jakiś czas lub gorący dżem nakładać do wyparzonych i wysuszonych słoików, zakręcać.

Uwagi:

Słoiki można wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku (wstawiam słoiki do zimnego piekarnika, ustawiam temp. na 100 st.C, lub nieco mniej z termoobiegiem, i włączam. Kiedy piekarnik nagrzeje się do pożądanej temp., wyłączam go i zostawiam w nim słoiki na kilka minut).


Z podanej porcji zwykle wychodzą mi 3-4 słoiki dżemu i 2-3 półlitrowe butelki soku.




0 komentarze:

Prześlij komentarz